Eilinen 4D-dokumentti on puhuttanut netissä useammallakin keskustelupalstalla. Itse en sitä nähnyt, käsitykseni itse ohjelmasta perustuvat vain kuulopuheisiin, joten itse ohjelmaa en halua ruotia.

Sen sijaan mietin pitkää imetystä omalta kohdaltani. Kovasti tuntuu ihmisillä olevan tarvetta käsittää asia perverssiksi, jos imetetään yli 1-vuotiasta ja etenkin kouluikää lähestyvää lasta. Itsekin olen kuullut livenä kertomuksia siitä "miten senjasen lapsi kaupassa huusi, että anna tissiä, heheheheheee" tai että "senjasen lapsi ulkoleikkien lomassa piipahti sisällä, kaivoi äidiltään tissin esille ja pian taas juoksi ulos, huikamala" ja joka kerta mun silmät ja ehkä suukin muistuttaa teetassia. Siis että mikä ihme niitä ihmisiä siinä häiritsee? Eihän se oikeestaan edes kuulu heille. Onko se, että tuollainen on täälläpäinmaailmaa hyvin epätavallista, sellainen oikeutus, jolla voi ruveta mässäämään ja kertoilemaan tarinoita? Sen ymmärrän ja pidän fiksuna, jos jotakuta äitiä rohkaistaan pitkään imetykseen kertomalla senjasen imetyksen kestosta. Sellainen on pop!

Minä haluaisin imettää kunnes lapsi vieroittautuu itse rinnasta. Se voi tapahtua vuoden-kahden sisään, tai vasta kouluikään tulon tienoilla. Toki näen vaaroja. Ison lapsen imetys saattaa alkaa tuntua vieraalta ja vastenmieliseltä, vaikka tavoitteena olisikin antaa lapsen vieroittua itse ymmärtäen kaikki pitkän imetyksen edut. Seuraava raskaus saattaa saada nännit niin kipeiksi, että imettäminen on yhtä tuskaa. Maidontulo saattaa myös loppua uuteen raskauteen. Saatan joutua lääkekuurille, jolla ei saa imettää. Niin, ei se itsestäänselvää ole. Jos ison imetys alkaisi tuntua niin ikävältä, että se häiritsisi muutoin keskinäistä suhdettani lapseen, vieroituksesta lie siinä tilanteessa enemmän hyötyä kuin hampaat irvessä jatkamisesta. Mutta jos mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia ei ilmene, en näe mitään syytä itse vieroittaa lasta. Vaikka niitä olisikin pari rinnalla samaan aikaan.

Minun päätökseeni eivät juuri vaikuta ulkopuolisten mielipiteet asiasta. Tärkeintä on tutkimustieto pitkän imetyksen hyödyistä ja haitoista (mistä haitoista?) Ne ovat oleellisia toisin kuin ymmärtämättömien ihmisten ennakkoluulot ja projisoinnit. Mutta minua surettavat ne äidit, jotka antavat yleisten ennakkoluulojen vaikuttaa asiaan. Ja ne ihmiset, joitten pitää hutkia tutkimatta, vitsailla aiheesta ja kauhistella ja mässäillä asialla.

Ja mitä tulee julki-imetyksen kauhisteluun, niin yleensä se ongelma on kauhistelijoilla, eikä imettäjillä. Toki imettää on hyvä mahdollisimman soveliaasti. Imetyspaita, masutuubi, kerrospukeutuminen, joka mahdollistaa imetyksen, mutta ei paljasta tarpeettomasti pintaa on suositeltavaa. Harson käyttö suojaamaan on toisinaan hyvä idea. Mutta se ei aina sovi joko lapselle tai äidille. Meillä lapsi ainakin häiriintyy kovasti jos hänet peitetään harsolla. Enkä ymmärrä miksi tarvisikaan. Paljasta ihoa ei juuri imettäessäni julkisesti näy, ellei sitten ihan tarkoituksella tuijota. Kotona kyllä olen välillä tissi paljaana. Miestä ei häiritse, joten peittelyn tarvetta ei ole.

Jos jollekulle tulee mieleen ajaa imettävä äiti vessaan ruokkimaan lasta, ettei oma ruokailu häiriinny, niin miksei sitten itse ottaisi tarjotinta ja kävisi lavuaarin vierellä aterioimassa. Helposti pääsee ongelmastaan nähdä imetystä ja haistelemaan ulosteiden lemua syödessään. Tai sitten voi ihan vaan katsella muualle.

Minä en suostu imettämään vessassa kuin ainoastaan hyvin painavista syistä. Lentokentällä olen kerran, kun lapsella oli menossa vaihe, jossa syömiseen ei riittänyt malttia jos ympärillä tapahtui yhtään mitään kiinnostavaa (ihmisiä käveli ohi). Ja tiesin kyseisen lastenhoitohuoneen olevan niin syrjäinen, että todennäköisesti jonoa ei ehtisi syntyä. Siis lapsen tarpeista lähtien silloinkin.

Niin ja koulukiusausnäkökulmasta. Minua imetettiin vain yhden vuoden ja imemisen tarpeen korvasin myöhemmin sormella. Jota iminkin sitten ekaluokalle asti. Jolloin tarve sormen imemiseen lohdutuksena itsekseen katosi. Luokkakavereille se ei ollut ongelma, vaikka samassa luokassa oli myös kolme vuotta vanhempia oppilaita. Sen sijaan opettajalle se oli suuri ongelma ja hän oli jatkuvasti huomauttelemassa siitä. Jos opettaja (tai joku muu aikuinen) ei olisi asiaan puuttunut, mistä ihmeestä muut oppilaat olisivat voineet keksiä, että sormen imeminen on jotain kamalan paheksuttavaa ja epäsuotavaa?
Sormen imemisen lopetin ekaluokan aikana. Se luultavasti vaikutti purentaani, joskin yläleukani muutoinkin on kovin pieni hampaiden kokoon nähden. Saattoi jopa auttaa hampaita kasvamaan riviin, sillä ilman etupurentaa ne olisivat vinksinvonksin. Yleensä vaikutus olisi luultavasti vain negatiivinen. Imetys taas ei vahingoita purentaa. Siinä ekaluokan tienoilla tarve loppui pikkuhiljaa. Julkisesti vähensin imemistä opettajan paheksunnan takia, mutta jollei tarve itsessään olisi häipynyt, miksi olisin lopettanut salaa imemisen? Samoihin aikoihin todennäköisesti olisi siis viimeistään sijoittunut rinnasta vieroittautumiseni, jos äitini olisi pitkän imetyksen valinnut. Ehkä jo aiemminkin, jos olisin imemisen tarvettani saanut luonnollisimmalla tavalla tyydyttää. Ja tutkimusten valossa se onkin tavallinen lapsentahtisen imetyksen takaikäraja.